Welcome, Guest. Please Login or Register

Author Topic: 690 Enduro Instrument cluster faulty  (Read 560 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Jayson Hill

  • Member
  • **
  • Bike: KTM 690 Adventure
    Location: Western Cape
  • Posts: 118
690 Enduro Instrument cluster faulty
« on: March 12, 2018, 10:37:09 am »
Hi Chaps

My cluster is on the blink, in fact only the speedo, the numbers are at times very faint almost as though they are not receiving enough battery power. Battery is fine and connections are also good. Its booked in at KTM to have this looked at, any suggestions in the interim at all?

Thanks in advance
Jayson
 

Offline Jayson Hill

  • Member
  • **
  • Bike: KTM 690 Adventure
    Location: Western Cape
  • Posts: 118
Re: 690 Enduro Instrument cluster faulty
« Reply #1 on: March 12, 2018, 10:38:37 am »
Sorry its a 2014 and was not part of any recall on the cluster as per KTM this morning.
 

Offline Marbroza

Re: 690 Enduro Instrument cluster faulty
« Reply #2 on: March 12, 2018, 10:49:24 am »
Whats the cluster look like?

probably just have to buy a new one
Im scared of dirt
 

Offline geopat

Re: 690 Enduro Instrument cluster faulty
« Reply #3 on: March 12, 2018, 10:55:41 am »
My 2013 was doing thing lots of lines not working and sometimes flashing so I stripped it down and I was amazed at the amount of dust that had gotten inside there the pc boards were covered in fine light colored dust (I blame the Tankwa)  gave it a gentle blow with the compressor and cleaned it as best I could with an earbud put it back together and hey presto works 100 percent now
 

Offline aka.Goliath

Re: 690 Enduro Instrument cluster faulty
« Reply #4 on: March 12, 2018, 10:58:43 am »
I've gone through two clusters now, the first one was replaced under warranty. Now I'm just living with out it and use my GPS as a speedo. At least the warning lights are working and my ABS is permanently off, which is better. only thing is its hard to remember when to service the bike - its get serviced more often now :D
BMW 1150 GSA - 2004
KTM 690R - 2014
KTM 300 X-CW - 2012
KTM 530 EXC Rally - 2011 SOLD, KTM 690R - 2009 SOLD, BMW 1200GS 2009 SOLD
 

Offline Jayson Hill

  • Member
  • **
  • Bike: KTM 690 Adventure
    Location: Western Cape
  • Posts: 118
Re: 690 Enduro Instrument cluster faulty
« Reply #5 on: March 12, 2018, 11:01:26 am »
Thanks Chaps, i think i will give it a good clean 1st

Everything works, just the speedo, some digits not displaying correctly......similar to that on a calculator when the battery is about to die.
 

Offline geopat

Re: 690 Enduro Instrument cluster faulty
« Reply #6 on: March 12, 2018, 11:03:08 am »


this video is a little wierd but I used it and it worked for me just one thing my cover that has the tachometer numbers on was glued on so be very careful when you remove it that you dont damage the LCD
 

Offline Jayson Hill

  • Member
  • **
  • Bike: KTM 690 Adventure
    Location: Western Cape
  • Posts: 118
Re: 690 Enduro Instrument cluster faulty
« Reply #7 on: March 12, 2018, 01:30:12 pm »
Thanks bud, that video was very helpful!
 

Offline Jayson Hill

  • Member
  • **
  • Bike: KTM 690 Adventure
    Location: Western Cape
  • Posts: 118
Re: 690 Enduro Instrument cluster faulty
« Reply #8 on: March 13, 2018, 10:24:17 am »
Hi Chaps

I took the cluster apart last night, real pain in the behind job, gave it a good clean and it seems perfect now, will take it for a blast later to see if speedo is ticking over as it should.

Thank you again for the advice!
Jayson
 

Offline geopat

Re: 690 Enduro Instrument cluster faulty
« Reply #9 on: March 13, 2018, 10:26:15 am »
glad to hear it seems like it needs to be pert of the 690s maintenance schedule
 

Offline Jayson Hill

  • Member
  • **
  • Bike: KTM 690 Adventure
    Location: Western Cape
  • Posts: 118
Re: 690 Enduro Instrument cluster faulty
« Reply #10 on: March 14, 2018, 03:14:47 pm »
Hi Chaps

Just to confirm cluster is now perfect after a ride this morning, seems dirt getting in there was the issue.

Thanks again for the help.

Jayson
 

Offline geopat

Re: 690 Enduro Instrument cluster faulty
« Reply #11 on: March 25, 2018, 07:33:33 pm »
university of youtube wins again
 

Offline BuRP

Re: 690 Enduro Instrument cluster faulty
« Reply #12 on: April 10, 2018, 06:04:57 pm »
That's a nice fix - but what's the cause?
If 'dust' then it requires better closing, otherwise it'll come back and do it again.
Anyone knows where it leaks, at the housing's split or elsewhere?
Sparta MC50, 46 other 50cc's, Garelli Cross, Jawa 250, Kawasaki S1 250/3, S2 350/3, H1 500/3, H2 750/3, Suzuki GT380/3 - 10 year gap - KDX200, BMW 1150GS Adventure, Honda CBR600RR, Honda XR650R 2007 & 2003, Honda CRF230, Yamaha BWS100, BMW F800GS Adventure, Husqvarna 701
 

Offline Padvinner

Re: 690 Enduro Instrument cluster faulty
« Reply #13 on: April 20, 2018, 11:18:46 am »


this video is a little wierd but I used it and it worked for me just one thing my cover that has the tachometer numbers on was glued on so be very careful when you remove it that you dont damage the LCD

Great video, mine gave problems and after opening the unit I found some pins broke of. Took it to a computer shop who soldered them back on and all is good.
There is serenity in solitude