Welcome, Guest. Please Login or Register

Author Topic: GS 911 - TPS issue  (Read 305 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dare

  • Member
  • **
  • Bike: BMW R1200GS Adventure
    Location: Gauteng
  • Posts: 65
  • Thanked: 1 times
  • You are never too old to have a happy childhood
GS 911 - TPS issue
« on: December 29, 2019, 09:14:33 am »
Gents,
I suspect a Throttle Position Sensor issue on my 2015 R1200 GS Adventure.

When coming up to a traffic light with clutch in the engine suddenly stalls or goes to slow idle.

If the light turns green before coming to a stop and you want to accelerate away, the engine is stalled or stuck in idle.

Very dangerous as I've had to start very quickly in traffic conditions.

To prevent this I have to blip the throttle and keep revs up.

I suspect (going to test today) that it happens in Road mode and not in Dynamic. On a long ride yesterday there was definately less vibration in Dynamic.

Anyone in Joburg (preferably West Rand) that has a GS 911 and knows their way around it that can assist?

Thanks in advance

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

 

Offline Copernicus

  • Senior Member
  • ***
  • Bike: Vespa (all models)
    Location: Gauteng
  • Posts: 1,068
  • Crossroads in the dirt.
Re: GS 911 - TPS issue
« Reply #1 on: January 08, 2020, 12:08:13 pm »
I had a similar issue on my previous bike (which was the model before the LC) and it was the battery.  Even before the battery shows problems with, for example starting, it caused these fall-outs while approaching a stop, etc.  They (agents) did throttle positioning and tested a few other things.  Nothing helped until I read somewhere that the battery can cause this.  I changed the battery and the problem was gone.  However, if you are 100% sure it is not the battery, I cannot help.  But I would start there.

Good luck.
I started biking as an under achiever and it went downhill from there...
 

Offline teebag

  • Senior Member
  • ***
  • Bike: Vespa (all models)
    Location: Western Cape
  • Posts: 1,980
  • Thanked: 89 times
Re: GS 911 - TPS issue
« Reply #2 on: January 08, 2020, 01:12:32 pm »
Had the same on 800, was faulty TPS


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Offline Jughead

  • Old rail tunnel, Cradock.
  • Forum Whore
  • ****
  • Bike: BMW R1200GS Adventure
    Location: Eastern Cape
  • Posts: 5,505
  • Thanked: 205 times
  • Port Elizabeth
Re: GS 911 - TPS issue
« Reply #3 on: January 09, 2020, 06:55:09 am »

If the light turns green before coming to a stop and you want to accelerate away, the engine is stalled or stuck in idle.


FWIW @Dare, you do not have a TPS on your bike. 

The LC is "drive by wire", so the position of the butterflies (that your TPS would monitor on the Pre LC) is controlled by a servo motor on each throttle body.  You most likely have a faulty throttle body.  Or, as has been mentioned, a dud battery (although it is most likely the TB.)

They also exhibit other funny symptoms, as in the clip below.  From 1:26 the bike is stuck at idle and the throttle has very little effect.

« Last Edit: January 10, 2020, 10:01:32 pm by Jughead »
I came here to drink milk and kick arse!  And i've just finished my milk.
http://www.dsmc.co.za        http://www.triumphowners.com/to-car/mkiii/
Supplier of Ticket to the Moon Hammocks   http://www.ticketothemoon.com